Kavos nauda jūsų kasdieniame gyvenime
Kokia pati didžiausia kavos nauda Jūsų organizmui?
Kavos nauda Jūsų fizinei ir psichinei sveikatai yra gan plačiai žinoma bei aptariama. Kava gali sumažinti tam tikrų ligų tikimybę dėl savo savybės pagreitinti medžiagų apykaitą. Greitesnis kalorijų sudeginimas ir paspartinta virškinamojo trakto veikla gali padėti išvengti antsvorio ir su nutukimu susijusių komplikacijų ar ligų. Kofeinas taip pat, gali padėti lengviau susikoncentruoti. Žinoma, kofeino vartojimas turėtų būti saikingas, tad daug kur išvysite, jog rekomenduojama išgerti ne daugiau trijų puodelių kavos per parą. Nors kavos pupelės turi daug naudų, pernelyg dažnas kavos vartojimas dideliais kiekiais, gali iššaukti nemigą, širdies ritmo sutrikimus, galvos skausmą ar net migreną ir virškinimo sutrikimus. Rekomenduojama paskutinį kavos puodelį išgerti likus ne mažiau kaip 8 val. iki miego.
Taigi, pirmiausia – kas tas kofeinas?
- Kofeinas (trimetilksantinas) – alkaloidas, psichoanaleptikas. Šis išgaunamas iš kavamedžio sėklų, arbatžolių, kolamedžio riešutų arba gaminamas sintezės būdu. Kofeinas greitina medžiagų apykaitą, stimuliuoja kvėpavimo takus bei kraujotaką. Dažniausiai visuomenėje vartojamas darbingumui gerinti.
- Kofeinas yra natūralus junginys aptinkamas gamtoje. Iš skirtingų augalų išgaunamo kofeino kiekis priklauso nuo jo išsiskyrimo metodo.
- Kofeino greičiausiai rasite daugumoje gaiviųjų gėrimų, taip pat, kai kuriuose vaistuose, taip pat, jo galima nusipirkti atskirai, kaip papildo. Vartojant iki 300 mg per parą, šalutinių poveikių sveikatai jis neturi ir netgi turi keletą naudų, kurias paminėsime žemiau. Žinoma, egzistuoja žmonių, kurie kofeinui yra alergiški, tad jei kofeiną vartojate pirmą kartą – būkite atsargūs.
Keletas faktų apie kavos naudą Jūsų organizmui
- Labai įdomus faktas, nustatytas tyrimų metu dar 1968-aisiais, yra jog asmenys, reguliariai geriantys kavą, turi mažesnę tikimybę susirgti Parkinsono liga. Taip pat, 2009-aisiais vykęs tyrimas nustatė, jog geriantieji kavą turi mažiaus šansų įgyti II tipo diabetą.
- Saikingai vartojama kava gali padėti depresija sergantiems žmonėms, tačiau, verta paminėti, jog tokiems asmenims reikia atrasti „aukso viduriuką“ ir nevartoti per didelio kiekio kofeino. Kavos nauda geriausiai atsiskleidžia, jos nepadauginant. Per didelis kofeino kiekis gali sukelti nerimo pojūtį ar net paniką.
- Verta paminėti, jog kavos nauda gaunama ne tik iš kofeino. Kavoje gausu ir kitų sudedamųjų dalių, viena iš jų- polifenoliai. Pastarieji yra aktyvūs antioksidantai, padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, gerina žarnyno gerųjų bakterijų veiklą, sakoma, jog netgi padeda išvengti tokių ligų, kaip vėžys, diabetas, kraujagyslių ligos. Taigi, kavos pupelės yra ne vienos teigiamos medžiagos šaltinis.
- Vitaminų ir mineralų kiekis kavoje skiriasi, priklausomai nuo kavos rūšies, skrudinimo lygio ar kavos gėrimo paruošimo būdo. Kavoje gali būti randamas vitaminas B, kuris suteikia mūsų organizmui energijos, o taip pat mineralai: magnis ir kalis. Siekiant gauti daugiausiai gerųjų medžiagų iš kavos, rekomenduojame rinktis tamsesnio skrudinimo organiškas kavos pupeles.
Kokią kavą rinktis?
Pirmiausia, derėtų pagalvoti, kokio tipo kavą mėgstate gerti, taip pat, kokias turite galimybes ją paruošti. Kavos tipai gali būti bent keli, patys žinomiausi: kavos pupelės, malta kava, tirpi kava, kavos pagalvėlės, kavos kapsulės. Žinoma, jei turite galimybę pupeles susimalti ir visuomet gerti šviežiai sumaltą kavą – rinkitės šį variantą. Jei neturite galimybės pupelių malti kas kartą, prieš ruošiant kavą, Jums puikiai tiks ir malta kava. Dar greitesnį paruošimą propaguojančius gelbsti jau kultiniu tapęs kapsulinis kavos aparatas.
Pasirinkę kavos tipą, išsirinkite rūšį. Pagrindinė rūšys yra trys: arabika, robusta ir liberika. Visos trys išvardintos paeiliui pagal populiarumą. Arabika – visuomet saugus variantas. Sakoma, kad kavos nauda pilnai atsiskleidžia geriant būtent tamsesnio skrudinimo arabiką. Robusta dažniausiai maišoma su arabika, nes viena nėra tokia skani. Liberika retai sutinkama, sudaro vos 2 procentus visos kavos rinkos, ją dažniausiai pamatysite naudojamą tirpios kavos gamybai. Kavos pupelės gali būti naudojamos vienos rūšies arabikos, arba būti maišytos iš kelių arabikų. Jei visa ši informacija gan paini, pasikonsultuokite su kavos prekeiviais.
Svarbūs ir dar keli aspektai, besirenkantiems kavą. Pavyzdžiui, kavos pupelių skrudinimo lygis. Gali būti lengvas, vidutinis arba tamsus. Kuo tamsesnio skrudinimo kava, tuo mažiau kofeino ji turi. Lengvesnio skrudinimo kavos šiek tiek švelnesnio skonio, tačiau intensyvumo prasme – turi didelį kiekį kofeino. Jei perkate maltą kavą, atkreipkite dėmesį į jos malimo lygį. Jis gali būti nuo labai smulkaus iki labai stambaus. Dažniausiai, ant pakuotės rasite, kokiam ruošimo būdui skirta kava. Na, ir pagalvokite ne tik apie tai, kokia kavos nauda sveikatai. Visų pirma, mėgaukitės kavos skoniu bei aromatu! Išbandykite kavą su įvairiais poskoniais, tokiais kaip karamelė, citrusai, šokoladas, prieskoniai, tabakas ar kita.
Prisijunkite į mūsų Facebook grupę KALJANŲ KLUBAS
https://www.facebook.com/groups/HookahClubLithuania
Matote klaidų? Parašykite mums: https://hookahshop.lt/kontaktai/ Būtinai pataisysime!
Rūkymas kenkia Jūsų sveikatai ir aplinkiniams, šis straipsnis yra informacinio pobūdžio ir nėra reklama. Skaitydami šį straipsnį Jūs sutinkate, kad esate pilnametis.
Plačiau skaitykite: Rūkymo žala Jūsų organizmui – prevencinis straipsnis.