Malta kava – kaip išsirinkti tinkamiausią?
Malta kava – tai iš anksto sumaltos kavos pupelės, tad jos paruoštos naudojimui. Tiems, kurie neturi galimybės kavos pupelių susimalti, šis kavos tipas yra labai patogus, nes nereikia jaudintis dėl tolygaus malimo lygio. Malimo lygiai gali būti įvairūs, rinkitės jį pagal tai, kokiu būdu planuojate ruošti kavą. Malta kava neretai perkama, kaip dovana artimiesiems. HookahShop.lt rasite įvairios maltos kavos, kaip išsirinkti pačią tinkamiausią? Jums padės informacija, į ką atkreipti dėmesį ir kaip įvertinti savo norus bei galimybes.
Kavos malimo lygis
Tai vienas svarbiausių punktų, pagal ką reikėtų rinktis maltą kavą. Pagrindiniai malimo lygiai: labai smulkus, smulkus, vidutinis, stambus arba labai stambus. Šiuos lygius, ir kuo jie skiriasi verta žinoti, kad nusipirktumėte tinkamo malimo lygio kavą savo norimam kavos ruošimo būdui.
- Labai smulkus malimas – skirtas turkiškos kavos ruošimui.
- Smulkus malimas – espresso kavos ruošimui, naudojant automatinius ar pusiau automatinius kavos aparatus.
- Vidutinis malimas – į smulkesnę pusę, labiausiai tiks moka kavinukams, o konkrečiai vidutinis – aeropress prietaisui ir filtrinėms kavavirėms.
- Stambus malimas – užpiltinei kavai.
- Labai stambus malimas – french press kavinukams, užpiltinei kavai bei šalto plikymo kavai.
Kad nesusipainiotumėte, ant didžiosios dalies įpakavimų, kavos gamintojai nurodo, kam skirta malta kava. Abejojantiems, siūlome nepabijoti ir pasikonsultuoti su kavos ekspertais – pardavėjais, kurie su mielu noru paaiškins apie parduodamą kavą ir kaip ją tinkamai paruošti, kad galėtumėte mėgautis.
Maltos kavos šviežumas
Kaip žinia – kuo šviežiau sumalta kava, tuo ji skanesnė, tad atkreipkite dėmesį į datą, nurodytą ant kavos pakelio. Ji nurodys, kada pupelės buvo skrudintos. Ganėtinai greitai po šio proceso, kavos pupelės pradeda keisti skonį. Svarbu, kad malta kava būtų supakuota į orui nepralaidžią, kokybišką pakuotę, kad kavos senėjimo ir oksidavimosi procesas kiek sulėtėtų. Taip gausite kiek įmanoma šviežesnę kavą po malimo.
Maltos kavos rūšys
Lygiai taip pat, kaip skirstome kavos pupeles, maltai kavai galioja tie patys kriterijai. Pagrindinės kavos rūšys yra trys – arabika, robusta bei liberika. Arabika yra pats populiariausias ir saugiausias pasirinkimas, tačiau kartais rasite ją maišytą su robusta. Liberika yra itin reta ir dėl savo žemo kofeino kiekio, dažniausiai naudojama tirpiai kavai gaminti. 100 % arabika yra puikus pasirinkimas tiek pradedantiesiems gerti kavą, tiek absoliutiems kavos gurmanams. Verta paminėti, jog kava gali būti maišyta iš skirtingų arabikos pupelių arba pagaminta, naudojant tik vienos rūšies arabiką.
Ką reiškia užrašas „single origin“ arba „specialty“ ant kavos pakuotės?
„Single origin“ nurodo, jog kavos pakuotėje buvo panaudotos tik vienos rūšies kavos pupelės. „Specialty“ nurodo, jog kava yra rūšinė, itin aukštos kokybės, vienos rūšies pupelių kava.
Maltos kavos kilmė
Pagrindiniai regionai, kuriuose gaminama kava: Afrika, Azija, Pietų Amerika, Centrinė Amerika. Visi šie regionai turi tam tikras, jiems būdingas kavos aromato bei skonio savybes. Mėgstantiems rūgštumo turinčią kavą – puikiai tiks kava iš Afrikos, turinti lengvą uogų ar vaisių poskonį. Mėgstantiems kartesnę, intensyvesnę, šokolado ar prieskonių poskonių turinčią kavą, rekomenduojame išbandyti kavą iš Azijos. Saugiausias pasirinkimas, turintis daugiausiai balanso, tiek gaivesnių, tiek sunkesnių poskonių – kava iš Pietų Amerikos. Neretai joje sutiksite tiek citrusinių vaisių, tiek medienos, karamelės natas. Na, o Centrinės Amerikos kavą raginame išmėginti tiems, kurie nori paragauti kažką įdomesnio, pavyzdžiui, tabako aromato turinčios kavos.
Maltos kavos intensyvumas
Jis labai priklauso nuo kavos pupelių skrudinimo lygio prieš jas sumalant. Kuo lengvesnis skrudinimas, tuo daugiau kavoje kofeino. Na, ir atvirkščiai, kuo daugiau kavos pupelės skrudintos, tuo mažiau jose kofeino.
Lengvas skrudinimo lygis labiausiai leidžia atsiskleisti pirminiam pupelių skoniui ir aromatui. Taip pat, šioje kavoje išlieka daugiausiai kofeino. Švelniems poskoniams (gėlių, vaisių, uogų) atsiskleisti, labiausiai tinka būtent šis skrudinimo lygis.
Vidutinio skrudinimo lygis yra itin subalansuotas, pasirenkamas didžiosios daugumos kavos mylėtojų. Jis suteikia šiek tiek kartumo, tačiau ne žymiai, tad kava vis dar maloni ir švelni. Šiame lygyje nuostabiai atsiskleis riešutai, karamelė ir panašūs poskoniai.
Tamsaus skrudinimo lygis mėgiamas itin stiprios kavos mylėtojų. Tai tinkamiausias skrudinimo lygis espresso kavai ruošti. Kartumas labiau pastebimas. Itin puikiai atskleidžia tokius poskonius, kaip tabakas, mediena ar prieskoniai.
Maltos kavos mėgėjams, labai svarbu žinoti – kaip tinkamai laikyti maltą kavą?
Atidarius maltos kavos pakuotę, ji akimirksniu tęsia savo senėjimo procesą, tad jei yra tokia galimybė – suvartokite kavą kiek įmanoma greičiau. Priešingai, nei kavos pupeles, maltą kavą rekomenduojame pirkti mažesnėmis pakuotėmis, taip užtikrinsite, kad kava kiek įmanoma, šviežesnė. Kaip gi ją laikyti atidarius? Geriausia, sandariame, tamsiame (ne permatome) inde. Dar geriau, jei indelis yra vakuuminis. Na, o jei turite tokią galimybę, įsigykite specialų kavos laikymo indą.
Kuo galima pagardinti kavą?
Mūsų parduotuvėje rasite sirupų kavai, galėsite išbandyti neatrastus skonius. Sirupai kavai parduodami mūsų parduotuvėje įvairių skonių ir aromatų.
Malta kava
Malta kava – kaip išsirinkti tinkamiausią?
Malta kava – tai iš anksto sumaltos kavos pupelės, tad jos paruoštos naudojimui. Tiems, kurie neturi galimybės kavos pupelių susimalti, šis kavos tipas yra labai patogus, nes nereikia jaudintis dėl tolygaus malimo lygio. Malimo lygiai gali būti įvairūs, rinkitės jį pagal tai, kokiu būdu planuojate ruošti kavą. Malta kava neretai perkama, kaip dovana artimiesiems. HookahShop.lt rasite įvairios maltos kavos, kaip išsirinkti pačią tinkamiausią? Jums padės informacija, į ką atkreipti dėmesį ir kaip įvertinti savo norus bei galimybes.
Kavos malimo lygis
Tai vienas svarbiausių punktų, pagal ką reikėtų rinktis maltą kavą. Pagrindiniai malimo lygiai: labai smulkus, smulkus, vidutinis, stambus arba labai stambus. Šiuos lygius, ir kuo jie skiriasi verta žinoti, kad nusipirktumėte tinkamo malimo lygio kavą savo norimam kavos ruošimo būdui.
- Labai smulkus malimas – skirtas turkiškos kavos ruošimui.
- Smulkus malimas – espresso kavos ruošimui, naudojant automatinius ar pusiau automatinius kavos aparatus.
- Vidutinis malimas – į smulkesnę pusę, labiausiai tiks moka kavinukams, o konkrečiai vidutinis – aeropress prietaisui ir filtrinėms kavavirėms.
- Stambus malimas – užpiltinei kavai.
- Labai stambus malimas – french press kavinukams, užpiltinei kavai bei šalto plikymo kavai.
Kad nesusipainiotumėte, ant didžiosios dalies įpakavimų, kavos gamintojai nurodo, kam skirta malta kava. Abejojantiems, siūlome nepabijoti ir pasikonsultuoti su kavos ekspertais – pardavėjais, kurie su mielu noru paaiškins apie parduodamą kavą ir kaip ją tinkamai paruošti, kad galėtumėte mėgautis.
Maltos kavos šviežumas
Kaip žinia – kuo šviežiau sumalta kava, tuo ji skanesnė, tad atkreipkite dėmesį į datą, nurodytą ant kavos pakelio. Ji nurodys, kada pupelės buvo skrudintos. Ganėtinai greitai po šio proceso, kavos pupelės pradeda keisti skonį. Svarbu, kad malta kava būtų supakuota į orui nepralaidžią, kokybišką pakuotę, kad kavos senėjimo ir oksidavimosi procesas kiek sulėtėtų. Taip gausite kiek įmanoma šviežesnę kavą po malimo.
Maltos kavos rūšys
Lygiai taip pat, kaip skirstome kavos pupeles, maltai kavai galioja tie patys kriterijai. Pagrindinės kavos rūšys yra trys – arabika, robusta bei liberika. Arabika yra pats populiariausias ir saugiausias pasirinkimas, tačiau kartais rasite ją maišytą su robusta. Liberika yra itin reta ir dėl savo žemo kofeino kiekio, dažniausiai naudojama tirpiai kavai gaminti. 100 % arabika yra puikus pasirinkimas tiek pradedantiesiems gerti kavą, tiek absoliutiems kavos gurmanams. Verta paminėti, jog kava gali būti maišyta iš skirtingų arabikos pupelių arba pagaminta, naudojant tik vienos rūšies arabiką.
Ką reiškia užrašas „single origin“ arba „specialty“ ant kavos pakuotės?
„Single origin“ nurodo, jog kavos pakuotėje buvo panaudotos tik vienos rūšies kavos pupelės. „Specialty“ nurodo, jog kava yra rūšinė, itin aukštos kokybės, vienos rūšies pupelių kava.
Maltos kavos kilmė
Pagrindiniai regionai, kuriuose gaminama kava: Afrika, Azija, Pietų Amerika, Centrinė Amerika. Visi šie regionai turi tam tikras, jiems būdingas kavos aromato bei skonio savybes. Mėgstantiems rūgštumo turinčią kavą – puikiai tiks kava iš Afrikos, turinti lengvą uogų ar vaisių poskonį. Mėgstantiems kartesnę, intensyvesnę, šokolado ar prieskonių poskonių turinčią kavą, rekomenduojame išbandyti kavą iš Azijos. Saugiausias pasirinkimas, turintis daugiausiai balanso, tiek gaivesnių, tiek sunkesnių poskonių – kava iš Pietų Amerikos. Neretai joje sutiksite tiek citrusinių vaisių, tiek medienos, karamelės natas. Na, o Centrinės Amerikos kavą raginame išmėginti tiems, kurie nori paragauti kažką įdomesnio, pavyzdžiui, tabako aromato turinčios kavos.
Maltos kavos intensyvumas
Jis labai priklauso nuo kavos pupelių skrudinimo lygio prieš jas sumalant. Kuo lengvesnis skrudinimas, tuo daugiau kavoje kofeino. Na, ir atvirkščiai, kuo daugiau kavos pupelės skrudintos, tuo mažiau jose kofeino.
Lengvas skrudinimo lygis labiausiai leidžia atsiskleisti pirminiam pupelių skoniui ir aromatui. Taip pat, šioje kavoje išlieka daugiausiai kofeino. Švelniems poskoniams (gėlių, vaisių, uogų) atsiskleisti, labiausiai tinka būtent šis skrudinimo lygis.
Vidutinio skrudinimo lygis yra itin subalansuotas, pasirenkamas didžiosios daugumos kavos mylėtojų. Jis suteikia šiek tiek kartumo, tačiau ne žymiai, tad kava vis dar maloni ir švelni. Šiame lygyje nuostabiai atsiskleis riešutai, karamelė ir panašūs poskoniai.
Tamsaus skrudinimo lygis mėgiamas itin stiprios kavos mylėtojų. Tai tinkamiausias skrudinimo lygis espresso kavai ruošti. Kartumas labiau pastebimas. Itin puikiai atskleidžia tokius poskonius, kaip tabakas, mediena ar prieskoniai.
Maltos kavos mėgėjams, labai svarbu žinoti – kaip tinkamai laikyti maltą kavą?
Atidarius maltos kavos pakuotę, ji akimirksniu tęsia savo senėjimo procesą, tad jei yra tokia galimybė – suvartokite kavą kiek įmanoma greičiau. Priešingai, nei kavos pupeles, maltą kavą rekomenduojame pirkti mažesnėmis pakuotėmis, taip užtikrinsite, kad kava kiek įmanoma, šviežesnė. Kaip gi ją laikyti atidarius? Geriausia, sandariame, tamsiame (ne permatome) inde. Dar geriau, jei indelis yra vakuuminis. Na, o jei turite tokią galimybę, įsigykite specialų kavos laikymo indą.
Kuo galima pagardinti kavą?
Mūsų parduotuvėje rasite sirupų kavai, galėsite išbandyti neatrastus skonius. Sirupai kavai parduodami mūsų parduotuvėje įvairių skonių ir aromatų.
Kaljano skonis ir kvapas priklauso nuo naudojamo kaljano mišinio savybių, taurelės kuri naudojama procese ir jo pakavimo. Žinoma geresnis ir intensyvesnis, skonis ir kvapas išgaunamas jei naudojamas smulkesnis kaljano mišinys ir turi pakankamai daug sirupo, kuris išgarinamas rūkymo procese. Jis atsparesnis kaitrai – tokiu atvėju būna geresnis ir intensyvesnis skonis, ir kvapas.
Karščio kamera naudojama vietoje folijos ir kaminėlio. Karščio kameros yra įvairių gamintojų tokių kaip Kaloud, Zeppelin, Na-Grani ir kt. Naudojant karščio kamerą Jūs galite kontroliuoti kaitrą, tokiu atveju kaljano seansas bus malonesnis ir ramesnis. Karščio kameros nereikalauja daug priežiūros, todėl galėsite atsipalaiduoti ir be vargo kontroliuoti kaljaną pagal savo poreikius.
PAGALBA KLIENTUI
Susisiekite
Kedrų g. 3 Vilnius, Lietuva
Fizinė parduotuvė: +370 62664488
Bendras: +370 69226633
WhatsApp / Viber / Telegram
El.paštas: info@hookahshop.lt