Kavos istorija ir atsiradimas
Kavos mylėtojams papasakosime: kokia gi ta kavos istorija?
Kava šiuo metu yra vienas populiariausių gėrimų, dauguma mūsų, savo ryto nepradedame be kavos puodelio. Tačiau, iš kur kava atsirado, kokia kavos istorija? Apie jos atsiradimą sklando daugybė mitų, tad pasistengsime Jums papasakoti kuo daugiau. Nesvarbu, ar Jūsų pasirinkimas yra kavos pupelės, malta kava, o gal kavos kapsulės – pažinkite savo mėgstamą gėrimą!
Kavos istorija
Nors, pirmasis kavos atsiradimas nėra tiksliai žinoma faktas, pati žinomiausia ir tikėtina istorija yra, jog kava pirmą kartą pasirodė būtent Etiopijoje, Kaffa regione. Žinoma legenda pasakoja apie piemenį, vardu Kaldi, kuris pastebėjo, jog jo ganomos ožkos tampa ypatingai energingos, paskanavusios tam tikrų uogų. Kadangi, Kaldi buvo smalsus, pats nutarė šių uogų paragauti ir pats patyrė energijos pliūpsnį. Po šio nutikimo, jis pasidalino savo patirtimi su vietiniais vienuoliais, kurie vėliau šias uogas ėmė naudoti patys, kad galėtų išlikti budrūs ilgiau ir melstis visą naktį.
Manoma, jog toliau kavos istorija veda mus iš Etiopijos į Arabijos pusiasalį, jei tiksliau – į Jemeną. Manoma, jog tai vyko apie XV amžių. Arabijos šalyse, kava tapo labai svarbia socialine, kultūrine ir netgi religine dalimi. Ėmė rastis pirmieji kavos namai, dar vadinami „qahveh khaneh“. Jose žmonės rinkdavosi gerti kavos, o tuo pačiu bendraudavo, netgi rengdavo įvairius svarbius, politinius susitikimus. Taigi, pirmieji tikslūs šaltiniai kavą mini būtent XV amžiuje, Jemene, o iš čia kavos pupelės bei pats gėrimas pasklido po visus Viduriniuosius Rytus, o XVII amžiuje jau ėmė užkariauti ir Europą.
Ilgą laiką, moterys nebuvo leidžiamos į kavos namus, juose laiką leisdavo tik vyrai. 1674-aisiais metais moterys paskelbė peticiją, kurioje buvo teigiama, jog vyrai praleidžia per mažai laiko namuose, nes juos vilioja kavos namai ir jie tampa priklausomi nuo kavos. Prireikė nemažai laiko, tačiau anksčiau ar vėliau, moterys išsikovojo teisę lankytis kavos namuose.
Kavos istorija Europoje mus veda į 1645-ųjų Italiją, Veneciją. Sakoma, jog būtent čia buvo atidaryti pirmieji kavos namai Europoje. Manoma, jog kavos pupelės prisidėjo prie Apšvietos amžiaus Europoje, nes žmonės, kurie gėrė kavą, tapo darbingesni, energingesni ir labiau susikaupę.
1674-aisiais pirmieji kavos namai buvo atidaryti Vokietijoje, Hamburge. Kaip žinoma, vokiečiai dideli alaus mėgėjai ir fanatai, tad kava buvo puikus naujas atradimas, padėjęs nuvaikyti mieguistumą, padauginus alaus, o taip pat, puikiai prabudindavo ryte, po išgertuvių. Sakoma, kad po kavos atsiradimo, Vokietijoje krito suvartojamo alaus kiekis.
Pietų Amerikoje kavos pupelės imtos auginti apie XVIII amžių, kavos istorija čia gan kurioziška. Brazilų šnipas, suviliojęs Prancūzų Gvianos gubernatoriaus žmoną, jos paprašė kavos sėklų. Būtent iš šių sėklų ir ėmė kurtis būtent Pietų Amerikos kavos istorija. Pirmiausia, kava pradėta auginti Brazilijoje, vėliau, apie XIX amžių – Kolumbijoje, o dar vėliau prie jų prisijungė ir Peru, Ekvadoras, Venesuela, Bolivija.
Tai kokio regiono kavą rinktis šiandien?
Sunku atsakyti į šį klausimą tiksliai, nes atsakymas labai priklauso nuo Jūsų asmeninio skonio. Nors kavos istorija ir jos paplitimas per amžius labai panašūs visuose regionuose, visgi skirtingas klimatas, dirva bei priežiūra lėmė skirtingas kavos pupelių rūšis, jų poskonius ir aromatus. O skirtingos kultūros padarė įtaką pačio kavos gėrimo paruošimo būdams, nuo kurių taip pat priklauso kavos skonis, tekstūra. Pagrindinės trys kavos rūšys: arabika, robusta ir liberika. Pastaroji labai reta, tikrai dažniau pamatysite arabikos ar robustos pavadinimą ant kavos pakuočių. Sakoma, kad gerdami 100 % arabiką, tikrai neprašausite, ypač, jei tai vienos arabikos rūšies, rūšinė (angl. „specialty“ ) kava.
Lotynų Amerikos šalys, tokios kaip Brazilija, Kolumbija, Kosta Rika ir Gvatemala, garsėja labai aukštos kokybės arabika. Daugelio šių regionų kavos skonis yra lengvas, kiek saldus – vaisinis, su švelnia rūgštimi ir intensyviu skoniu. Pavyzdžiui, kavos pupelės iš Kolumbijos gali turėti riebumo ir lengvo rūgštumo, o kava iš Brazilijos gali būti itin švelni ir subtili su šokolado poskoniu.
Afrikoje auginama daug skirtingų kavos rūšių, tačiau didžioji dalis jų yra arabika. Kavos pupelės iš Etiopijos, Kenijos ar Ruandos dažnai pasižymi vaisių, citrusų, gėlių poskoniais, kartais jaučiami įdomūs prieskoniais ir šiokia tokia rūgštis.
Azijoje kultivuojama tiek arabika, tiek robusta kava. Indonezija, Vietnamas ir Indija garsėja stipresniais, riebesniais kavos skoniais. Kartais su prieskonių ar tabako poskoniais. Taip pat čia auginama ir daug unikalių kavos rūšių, tokių kaip kopi luwak.
Kavą galite įsigyti įvairių tipų, priklausomai nuo to, kaip planuojate ją ruošti. Populiariausi tipai: kavos pupelės, malta kava, kavos kapsulės, tirpi kava, kavos pagalvėlės.
Prisijunkite į mūsų Facebook grupę KALJANŲ KLUBAS
https://www.facebook.com/groups/HookahClubLithuania
Matote klaidų? Parašykite mums: https://hookahshop.lt/kontaktai/ Būtinai pataisysime!
Rūkymas kenkia Jūsų sveikatai ir aplinkiniams, šis straipsnis yra informacinio pobūdžio ir nėra reklama. Skaitydami šį straipsnį Jūs sutinkate, kad esate pilnametis.
Plačiau skaitykite: Rūkymo žala Jūsų organizmui – prevencinis straipsnis.